Πριν από δύο χρόνια κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Α/συνεχεια το δοκίμιο του Δημήτρη Ουλή, Αλεξίσφαιρες Ιδέες σε Περίοδο Κρίσης – Μια Ανάγνωση της Ταινίας V for Vendetta. Ήταν ένα πρώτο εγχείρημα των εκδόσεών μας για μια κριτική παραγωγή γνώσης στο πεδίο της αποκαλούμενης «λαϊκής κουλτούρας» –ό,τι δηλαδή υπονοείται συνήθως με τον όρο “Pop Culture”. Με βάση τις προκαταρκτικές διαισθήσεις του παραπάνω βιβλίου, και θεωρώντας δεδομένη την τεράστια πολιτισμική διάχυση και κοινωνική επιρροή τής κουλτούρας αυτής, κρίναμε ότι θα είχε ενδιαφέρον να μελετήσουμε πιο συστηματικά τις πολυάριθμες εκφάνσεις της• να αναδείξουμε, δηλαδή, τη λαϊκή κουλτούρα σε ένα διακριτό ερευνητικό πεδίο, με συγκεκριμένα μεθοδολογικά προβλήματα, συμβολικές σημασίες και θεωρητικές προκλήσεις.
Η σειρά Theory Playtime φιλοδοξεί να καταστήσει τη λαϊκή κουλτούρα ένα τέτοιο ακριβώς «πεδίο», αποτελώντας παράλληλα έναν τόπο συνάντησης πολιτιστικών κειμένων, πρακτικών και φαινομένων με την κριτική θεωρία και σκέψη. Βασικός στόχος της σειράς είναι να στεγάσει πρωτότυπα δοκίμια νέων κυρίως συγγραφέων, προερχόμενων από ετερόκλητα θεωρητικά πεδία και με διαφορετικά ακαδημαϊκά ενδιαφέροντα –οι οποίοι ωστόσο στοχάζονται με την απαραίτητη κριτική συμπάθεια και θεωρητική επάρκεια, πάνω στις ποικίλες εκδοχές της σύγχρονης λαϊκής κουλτούρας: από τα χολυγουντιανά blockbusters μέχρι τις ιστορίες κόμιξ, από τα διαδικτυακά παιχνίδια μέχρι τις νεανικές μουσικές «υποκουλτούρες», από τα τηλεοπτικά σήριαλ μέχρι τις διαφημίσεις, και από τα graffiti μέχρι τη βιομηχανία ενήλικης ψυχαγωγίας (adult film industry).
Με τον τρόπο αυτό, η σειρά Theory Playtime ευελπιστεί να προσφέρει στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό ορισμένα πρωτότυπα «κλειδιά» κατανόησης και ερμηνείας της τρέχουσας «μεταμοντέρνας» πολιτισμικής συνθήκης. Πάνω απ’ όλα όμως, να εγκαινιάσει μία συζήτηση συγκεκριμένων θεωρητικών προδιαγραφών, η οποία να απομακρύνεται όσο το δυνατόν περισσότερο από κοινότοπες και στερεοτυπικές αναγνώσεις της λαϊκής κουλτούρας. Με άλλα λόγια, επιχειρεί να σταθεί μπροστά στην πρόκληση του να μπορεί κανείς να μιλά κριτικά, αλλά όχι αφ’ υψηλού, για τα «κρυφά (ή φανερά) αντικείμενα του πόθου» του/της.
Τη σειρά εγκαινιάζουν δύο τίτλοι με θέματα από τον κινηματογράφο και τα κόμικ. Ο πρώτος, Η Ευδαιμονία της Άγνοιας: Ένα σχόλιο στην τριλογία The Matrix, είναι του κοινωνικού ανθρωπολόγου και καθηγητή της κοινωνιολογίας της θρησκείας, Δημήτρη Ουλή –ο οποίος έχει και την επιμέλεια της σειράς. Ο δεύτερος, Ο Απρόθυμος Μεσσίας: Ή, η οικειότητα του ανοίκειου είναι του Γιώργου Καλαντζή, υποψήφιου διδάκτορα φιλοσοφίας στο πεδίο της βιοηθικής, και διαπραγματεύεται έναν από τους πιο δημοφιλείς υπερήρωες, τον Batman.
Μαζί σας στα βιβλιοπωλεία, τέλη Νοεμβρίου.